Niet alle witte druiven hebben dezelfde smaak en bij La Catina Italiana te Diest weet men perfect welke soorten zorgen voor lekkere wijn. Alle soorten werden op deze pagina’s verzameld zodat u uw kennis wat meer kunt verruimen.
Chardonnay
Deze wijnstok komt ongeveer in heel Italië voor, maar is toch vooral aan te treffen in Trentino, Alto Adige, Lombardije (Franciacorta voor de schuimwijnen), Veneto en Friuli. De druif wordt verbouwd tot stille en sprankelend wijn en schuimwijn met een hoge alcoholgraad en een eerder hoge zuurtegraad.
De kleur van de wijn is hooigeel, het karakteristieke parfum is delicaat en fruitig (vooral tropische fruit, ananas), de smaak is elegant en harmonisch. Bij veroudering neemt hij noten van droog fruit. De Chardonnay is zeer aangepast tot verfijning in barrique.
Cortese
Cortese: afkomstig uit de Piëmonte, de heuvels van Totona en Alessandria. Van daaruit verspreidt zij zich naar de Oltrepo Pavese en naar het Lago di Garda. De Cortese kent een hoge concentratie aan suikers, aciditeit en een tamelijk lage alcoholgehalte. Ze zijn soepel van smaak en lichtjes geparfumeerd.
Garganega
Deze witte druif is de meest belangrijke in de provincies Verona en Vicenza (DOC Soave).
De druif heeft een lange biologische ontwikkeling en wordt pas in oktober rijp. De druivenpel is hard en kenmerkend geel (bijna rosé) bij rijpheid. Zij heeft een evenwicht van extracten en suikers, en heeft een typisch en duidelijk parfum van amandelen en witte bloemen.
Incrocio Manzoni
Deze druif werd op punt gesteld door professor Luigi Manzoni in de jaren 30, uitgevoerd in de Scuola Enologica van Conegliano (provincie Treviso). Manzoni Bianco 6.0.13 ontstond uit de kruising van de Riesling Renano en Pinot Bianco. Vandaag wordt deze wijnstok verbouwd in heel Italië, als DOC (Bianco dei Colli di Conegliano, Breganze Bianco en Trentino Bianco) en verder als IGT (Indicazione geografica tipica). De Incrocio Manzoni wordt gebruikt voor kwalitatieve wijnen, fijne en delicate wijnen met een goed corpo en prachtig evenwichtig.
Malvasia
Dit is een algemene term die zeer verschillende Malvasiawijnstokken aanduidt. De verschillen tussen de verschillende wijnstokken ligt in de morfologie van de plant, de kleur (witte en rode druif), de smaak, biochemische samenstelling van de vrucht, rijpingstijd, productie en vinificatie. Malvasiawijngaarden zijn vooral verspreid in Piemonte, Sardegna, Piacenza, Parma, Sicilië, Basilicata, Puglia.
Marsanne
Marsanne ook Champagnolo genaamd. Door de troepen van Napoléon in Italië binnengebracht.
Moscato Giallo
Wijn van deze druif is hooigeel met een gouden schijn, heeft een karakteristiek aromatisch parfum, een delicate, zachte smaak en dikwijls een hoog alcoholgehalte.
Moscato Rosa
Deze lichtgranaat rosé is delicaat, aangenaam aromatisch met een zachte en volle smaak. Het is een aangename wijn die dikwijls een hoog alcoholgehalte heeft.
Müller Thurgau
Dit druivenras ontstond in 1882 in het laboratorium van het agrarische instituut van Geisenheim. De Duitse onderzoeker Hermann Müller van Thurgau ontwikkelde de wijnstok door Riesling Renan (verde) te kruisen met de Madeleine Royale (Sylvaner). In 1891 werd hij de directeur van het instituut van Wadenswill in Zwitserland. In zijn bagage had hij 150 exemplaren van de nieuwe plant mee om de selectie verder te vervolmaken.
Vanuit Zwitserland begon de wijnstok aan zijn expansie doorheen de wereld. Hij kwam in 1939 aan in Trentino en kende onmiddellijk een groot succes bij de wijnboeren omwille van de weerstandsgraad en het aanpassingsvermogen aan het terrein van de wijnstok. In 1985 kreeg hij het label DOC. Deze lichtjes aromatische en delicate wijn, is droog, fris, fruitig en harmonisch van smaak.
Nosiola
Nosiola: is een wijnstok vooral verbouwd in het zuiden van de Trentino: van de Valle dei Laghi langs de rivier Sarco tot het noorden van het Gardameer en op de heuvels van Pressano, een tiental kilometers van Trento. Hij is de oudste witte druifsoort van de Trentino. De naam is afgeleidt van ‘nosela', wilde nootjes, die de dominante aroma is van de wijn. De Nosiola is zeer gevoelig aan het klimaat, vandaar dat de kwaliteit zeer kan verschillen van oogst tot oogst. Kenmerken van de wijn: fris, fruitig en licht geparfumeerd, een puntje bitterheid, een beetje sapido, weinig zuur.
Ortrugo
Dit is de meest typische druif van Piacentino, hij komt er sinds mensengeheugens voor in de Apennijnenvalleien: val Tidone, Val d'Arda, Val Trebbia en Val Nure. De Ortrugo is zeker ontstaan door het stekken van wie weet welke witte druiven. Een lange tijd hadden de wijnboeren geen aandacht meer besteed aan deze druif. De druif had zelfs geen naam, de wijnboeren noemden hem gewoon ‘de andere druif', wat in het lokale dialect klinkt als ‘altr üga'. Deze naam onderscheidde hem van zijn meer beroemde broers: Barbera, Bonarda, enz. Zo werd de naam Ortrugo gevormd. Vandaag is deze wijn in volle expansie en ondertussen ook een DOC geworden. In 1989 was de productie 5.000 hectoliter, vandaag is ze verdrievoudigd. Deze wijn wordt zowel in de stille als sprankelende versie geproduceerd.
Pigato
De oorsprong van de Pigato zou teruggaan op de allereerste aanplanting van de Malvasia druif binnengebracht in Ligurië door de Griekse kolonisten. De tijd en technieken zouden naar een genetische mutatie geleid hebben en vandaag wordt de Pigato beschouwd als de autochtone wijnstok van Albenga. Van daaruit heeft de druif zich dan verspreid over de Ligurische Riviera di Ponente.
Picatum: kleine bruinachtige/zwarte vlekjes op de druivenschil = pighe. De druivenoogst begint vanaf de derde decade van september. De wijn wordt in inoxvaten geproduceerd. De wijnroute start in de vallei van Albenga, draait de vallei van Arroscia in om zo te stijgen tot 450 m naar Pieve di Teco.
Pinot
Deze term duidt een groep van verschillende wijnstokken aan die genetisch van de Pinot Nero afstammen. Pinot blijkt uit de term ‘pigna' afgeleid te zijn, zelfs ‘piccola pigna' (kleine dennenappel), hetzij wegens de grootte van de druiventros, hetzij omdat de opbouw van de druiventros op een dennenappel lijkt.
Pinot Bianco
Dit is een genetische variant van de Pinot Nero. De wijnstok is afkomstig uit Duitsland. In Italië heeft de wijnstok haar beste groeiterrein in Friuli, Lombardije, Trentino en Alto Adige gevonden. Zij werd rond 1700 in Toscana verspreid, wanneer de familie Loraine, groothertogen van Toscana, haar verbouwing sponsorden. Deze druif is uitermate geschikt als basis voor schuimwijn en wordt in de beste Italiaanse ‘Spumante' aangetroffen, zoals Friuli, Trentino en Franciacorta.
Pinot Grigio
Deze wijnstok werd vanuit de Franse Bourgogne in Italië geïmporteerd dankzij de Piëmontese generaal Emilio di Sambuy. Begin 1900 werd de druif in Trentino geïntroduceerd. In Duitsland dragen de druif en de wijn de naam ‘Rülander'. De druif heeft zich zeer goed aan het klimaat en de ondergrond van Trentino aangepast, zodoende dat de regio nu de belangrijkste producent van Pinot Grigio is.
De Pinot Grigio heeft in de jaren'70 als een echt mode fenomeen de Italiaanse witte wijnmarkt veroverd. De moderne technieken laten een hoge densiteit toe, 4000 tot 6000 planten per hectare! De Pinot Grigio is ontwikkeld vanuit de Pinot Nero. De naam is afkomstig van de kleur van de druiventros, die effectief neigt naar een grijsachtige tint.
Sauvignon
Momenteel zijn wij volop bezig met de voorbereiding en verzameling van alle info omtrent onze Sauvignon.
Tocai
Momenteel zijn wij volop bezig met de voorbereiding en verzameling van alle info omtrent onze Tocai.
Traminer
Traminer aromatico (in Frankrijk Gewürztraminer) : wijnstok, vrijwel zeker van atesine afkomst, is een van de belangrijke aromatische rassen die een zonrijke heuvelachtig land verkiezen. De Italiaanse Traminer Aromatico heeft een eigen stijl zeer verschillende van de wijn geproduceerd in andere landen. De wijn is geparfumeerd, elegant, fris, soepel, gentile en bloemig.
Trebbianino
De naam van de wijn is afkomstig van de vallei van de rivier Trebbia. Deze druif wordt zowel tot stille als tot sprankelende wijn verbouwd.
Veltliner Rosato
Veltliner Rosato: zou van Duitse afkomst zijn hoewel anderen opteren voor een italiaanse afkomst, nl Valtellina. Tegen midden september wordt deze druif geplukt.
Vermentino
De druif Vermentino is in Ligurië en Sardinië verspreid. De Vermentino is een variëteit van de Malvasia – druif ingevoerd vanuit Spanje in Corsica (malvoisie gros grain), Zuid – Frankrijk en Ligurië en uiteindelijk in Sardinië eind 800.
De Vermentino is verspreid langs heel de Riviera di Ponente, met als belangrijkste centrum de zone gelegen tussen de provincie van Savona en Imperia meer bepaald, op de heuvels van het onmiddellijke binnenland van Andora, Imperia, Taggia en San Remo. Naar Ligurische gewoonte worden de hellingen omgevormd in terrassen. De wijngaarden liggen op 100 tot 350 m hoogte met een zuidwest oriëntering.
De druivenoogst heeft plaats rond eind september. De wijnroute loopt van Finale Ligure langs de Via Aurelia, tot Albenga, klimt langs de vallei van de Arroscia tot Pieve di Teco. Volgt eveneens de kust van Imperia, om dan te stijgen naar Diano Castello en Camporosso.
Vernaza
Momenteel zijn wij volop bezig met de voorbereiding en verzameling van alle info omtrent onze Vernaza.
Wanderbara
Momenteel zijn wij volop bezig met de voorbereiding en verzameling van alle info omtrent onze Wanderbara-. Wilt u nog meer info over de witte druiven in Diest van La Cantina Italiana. Neem dan contact op.