Liguria

'Mare e montagne, vigneti e uliveti, magie di colori e sapori, emozioni che si rincorrono e si fondono nelle terre di Liguria'.
Liguria is een kleine regio (oppervlakte : 5.416,21 km²) met een uniek landschap, rijk aan natuurlijke schoonheid.

Liguria met als hoofdstad Genova, is in het noordwesten van Italië gelegen tussen de Ligurische Alpen en Apennijnen en de Ligurische Zee.
De half – cirkelvormige regio, is begrensd ten zuiden door de Mare Ligure (de Ligurische Zee), ten oosten met Frankrijk (Côte d' Azur), ten noorden met de Piemonte en Emilia, en zuid oost met Toscana.
Zij is verdeeld in de zuid – west gerichte, 'Riviera di Levante' en de zuid – oost gerichte, 'Riviera di Ponente'.

Aan de kant van 'Ponente' lopen enkele tamelijk open en lichtvolle valleien, zeer geschikt voor wijnteelt.
Aan de kant van de 'Levante' is het landschap gekenmerkt door de terrasbouw.  Deze terrassen met 'muri a secco', zijn door de mensen aangelegd op de steile heuvels van de Cinque Terre.

Ligurië is een 'kleine wijngaard', slechts 0,3 % tot 0,4 % van heel de nationale productie (150,000 hectoliter)
De meeste wijngaarden gelegen op steile hellingen, zijn naar de zee gericht.
Wegens deze geografische situatie is het onmogelijk de wijngaarden te vergroten en snellere oogstsystemen toe te passen.
De Ligurische wijnbouw is erg verschillend volgens de provincie en is bekend om het behoud van de autochtone druifvariëteiten.
De belangrijkste zones zijn enerzijds Sestri Levante en Tigullio en anderzijds het gebied gelegen tussen de Riviera di Ponente en de Riviera di Levante.
De voornaamste witte wijnen zijn de Pigato, de Vermentino en de Cinque Terre; als rood de Rossese en de Ormeasco.

Back to Top